04-03-2019
REXUS raket gaat de ruimte in met antenne van Ridderflex!
Op 11 maart zal de REXUS raket, een raket gemaakt en ontworpen door studenten, vanuit Zweden worden gelanceerd. De raket zal ongeveer vijftien minuten in de lucht zijn en een hoogte bereiken van ongeveer honderd kilometer. De antennes ervan zijn deels gemaakt door Ridderflex!
PR3 space onderzoeksproject
Een van de geselecteerde experimenten voor de lancering van de REXUS is onderdeel van het onderzoeksproject PR3 Space. Dit is een gezamenlijk onderzoeksproject tussen de TU / e, de Radboud Universiteit en anderen over positionering en stralingsmeting. Deze experimenten worden mede mogelijk gemaakt door een aantal sponsoren: o.a Radboud Radio Lab, de elektronische systemengroep aan de Technische Universiteit Eindhoven, Technocentrum en REXUS / BEXUS.
Wat is REXUS/BEXUS?
REXUS / BEXUS is een programma waardoor studenten van universiteiten en hogescholen in heel Europa wetenschappelijke en technologische experimenten kunnen uitvoeren op onderzoeksraketten en ballonnen. Een korte samenvatting van wat dit programma doet:
- Elk jaar
- Twee raketten en twee ballonnen
- Gelanceerd in de ruimte
- Het uitvoeren van maximaal 20 experimenten die zijn ontworpen en gebouwd door studententeams.
Rocket science? Absoluut!
Zelfs die korte samenvatting klinkt een beetje als ‘rocket science’. Nou, dat is het absoluut. Maar wat doet het PR3 Space team dan eigenlijk? Wel, de onderzoekers van PR3 Space hebben onder andere antennes en grondstations ontworpen om de positie van de REXUS raket met een zeer hoge nauwkeurigheid te volgen. Drie van deze antennes zijn bevestigd aan de raket en sturen signalen vanuit de ruimte. Elk op een andere frequentie. Zes grondstations op en rond de lanceerlocatie ontvangen deze signalen. “Op basis van de faseverschillen tussen de signalen die we ontvangen, kunnen we de positie van de raket berekenen”, legt promovendus Mark Wijtvliet uit.
Antennes nauwkeuriger dan GPS
Ridderflex maakte PEEK onderdelen voor de antennes die zich in de raket bevinden als modules. Volgens Wijtvliet bieden deze antennes een methode om veel nauwkeuriger te kunnen volgen dan gps. “De verwachte nauwkeurigheid is beter dan een meter, maar we hopen ongeveer tien centimeter.” Hij is van mening dat deze methode van tracking voor verschillende doeleinden kan worden gebruikt, zoals het volgen van personen of objecten.
Ready to launch?
Ridderflex was de beste partner die het PR3-team kon vinden voor onderdelen met deze complexiteit en duurzaamheid. Leuk weetje: onze PEEK-onderdelen waren de allerlaatste onderdelen die het team nodig had om de raket te voltooien. De REXUS raket is bijna klaar om te lanceren. Een korte samenvatting van de lanceringsdetails:
- De REXUS raket wordt gelanceerd vanuit het Esrange Space Center
- Dichtbij de stad Kiruna in Noord-Zweden, ongeveer 150 kilometer ten noorden van de poolcirkel
- De lancering is op 11 maart.
Volg de raket de ruimte in!
Op https://www.facebook.com/PR3space/ en https://twitter.com/PR3_Space is de voortgang van het PR3-team en hun raket te volgen. Ze zullen proberen om vaker te updaten zodra ze dichter bij de daadwerkelijke lancering komen. De lancering zelf zal live worden gestreamd.
Zodra we een link voor de livestream hebben, zullen we deze op de LinkedIn pagina van Ridderflex plaatsen.